Ibland har jag riktiga bakperioder, då blir det surdegsbröd
som jäser i dagar, konstiga ingredienser mm! Men ibland går jag liksom ner på
sparlåga i mitt bakande. Då är detta brödet perfekt! Det tar ändå sina stadiga
3-4h men eftersom jag brukar baka i dagar så ser jag detta som ett snabbröd:)
Jag brukar variera det en hel del, tillsätta kryddor, olika
mjöl. Man kan variera det en hel del… Såhär gjorde jag igår.
300g vatten
300g vetemjölspecial
70g grahamsmjöl
10g jäst
6-9g salt
Brödkryddor efter smak
300g vetemjölspecial
70g grahamsmjöl
10g jäst
6-9g salt
Brödkryddor efter smak
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt kryddor. Rör i mjöl och
blanda raskt ihop degen. Låt vila i 30 min. Ta nu tag i en kant av degen dra
upp och vik den över degen. Låt vila 30 min. upprepa vikningen totalt 3 ggr med
30 min mellanrum. Efter den sista vikningen så låter du degen vara i 1 h, sedan
skjuts in i ugnen!
(Försöka att bortse från att det ser ut som om jag har
världens största händer på denna bilden..)
Jag brukar stjälpa upp degen i en brödform, men det går nog
lika bra utan.
Grädda i 10 min på 275 grader, sänk sedan till 225 grader
och grädda ytterligare 15 min.
Gott surdegsaktigt vardagsbröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar